Το Τμήμα προσφέρει τη δυνατότητα σε εξαιρετικές υποψήφιες (-ους) να εκπονήσουν τη Διδακτορική τους Διατριβή. Στόχος του Τμήματος είναι η πλήρης προετοιμασία της Υποψήφιας (-ου) Διδάκτορος για μία αυτόνομη Ακαδημαϊκή καριέρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Υποψήφιοι Διδάκτορες
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εκπόνησης της Διδακτορικής του Διατριβής, ο Υποψήφιος Διδάκτορας οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες του επιβλέποντα καθηγητή και των μελών της Τ.Σ.Ε., καθώς και να τηρεί τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται σε αυτό το κείμενο.
Επιπλέον, ο Υποψήφιος Διδάκτορας έχει υποχρέωση, εφόσον του ζητηθεί, να προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή αρωγή στο ερευνητικό έργο του Τμήματος Ψυχολογίας. Οι επικουρικές αυτές ενασχολήσεις θα πρέπει να συμβάλουν ουσιαστικά στην προετοιμασία του υποψηφίου για επιτυχημένη ανεξάρτητη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, σύμφωνα με το σκοπό της διαδικασίας εκπόνησης ΔΔ που περιγράφεται στο Άρθρο 1. Για τις υπηρεσίες αυτές, δύναται να εγκριθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος ωριαία αντιμισθία, εφόσον υπάρχει οικονομική δυνατότητα. Η τακτική φυσική παρουσία του Υποψήφιου Διδάκτορα στο Τμήμα Ψυχολογίας του ПК στο Ρέθυμνο θεωρείται απαραίτητη. Η εκπόνηση ΔΔ απαιτεί
μεγάλη επένδυση χρόνου και ενέργειας και γενικά δεν είναι συμβατή με την παράλληλη ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες, πέρα των λοιπών υποχρεώσεων τους, θα παρέχουν δώδεκα (12) ώρες διδασκαλίας ανά έτος, εννέα (9) ώρες επιτήρησης σε εξετάσεις ανά εξάμηνο, ενώ θα εμπλέκονται και σε άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες του Τμήματος.
Σύμφωνα με το ν. 4485/2017, ο Υποψήφιος Διδάκτορας οφείλει να υποβάλει στηνΤ.Σ.Ε. έκθεση προόδου/ υπόμνημα τουλάχιστον 30 ημέρες πριν το τέλος κάθε έτους από τον ορισμό της. Σε αυτή την έκθεση περιγράφονται τα συγκεκριμένα βήματα προς την ολοκλήρωση της ΔΔ που έλαβαν χώρα κατά το προηγούμενο έτος.
Στη συνέχεια, ο Υποψήφιος Διδάκτορας ενημερώνει και προφορικά την Τ.Σ.Ε. για την πρόοδο της ΔΔ σε ειδική συνάντηση που υλοποιείται με τον συγκεκριμένο στόχο. Η Τ.Σ.Ε. συμπληρώνει ειδικό έντυπο με τυχόν παρατηρήσεις επί του υπομνήματος. Αυτό κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας, η οποία το καταχωρεί στον ατομικό φάκελο του Υποψήφιου Διδάκτορα.
Απαραίτητη προϋπόθεση πριν την υποστήριξη της ΔΔ είναι η έγκριση προς δημοσίευση στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ενός τουλάχιστον πλήρους άρθρου (όχι περίληψης), το οποίο να βασίζεται στη διατριβή και να έχει ως πρώτο όνομα μεταξύ των μελών της συγγραφικής ομάδας αυτό του Υποψήφιου Διδάκτορα.
Η δημοσίευση θα πρέπει να γίνει σε επιστημονικό περιοδικό, το οποίο θα πρέπει:
- να χρησιμοποιεί το σύστημα κριτών (peer review) και
- να περιλαμβάνεται σε επιστημονική βάση δεδομένων (PsycINFO, ISI Web
of Science, Scopus).
Συλλογικοί τόμοι και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, ακόμη και αν χρησιμοποιούν σύστημα κριτών, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για την ικανοποίηση αυτής της προϋπόθεσης. Η επιλογή του περιοδικού θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη και των τριών μελών της Τ.Σ.Ε. και με γνώμονα το κύρος του περιοδικού στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με το ν. 4485/2017, ο Υποψήφιος Διδάκτορας υποστηρίζει τη διατριβή του δημόσια, ενώπιον της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής. Για την έγκριση της ΔΔ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον πέντε (5) μελών της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
Ο Υποψήφιος Διδάκτορας οφείλει να παραδώσει το πλήρες κείμενο της ΔΔ σε όλα τα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής τουλάχιστον 45 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία υποστήριξης. Η διαδικασία της υποστήριξης είναι ανοικτή στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό.
Η Γραμματεία αναρτά έγκαιρα σχετική ανακοίνωση με την ημερομηνία, ώρα και αίθουσα της υποστήριξης στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του Τμήματος Ψυχολογίας του П.К.
Η διαδικασία της υποστήριξης συντονίζεται από τον επιβλέποντα καθηγητή και προϋποθέτει τη φυσική παρουσία των τεσσάρων (4) τουλάχιστον μελών της εξεταστικής επιτροπής, ενώ τα λοιπά μέλη μπορούν να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη.
Προβλέπονται οι εξής φάσεις, χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός:
- α) μετά τη δημόσια παρουσίαση της Διατριβής από τον υποψήφιο, ακολουθεί διάστημα κατά το οποίο ο Υποψήφιος Διδάκτορας καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με το αντικείμενο της διατριβής προερχόμενες τόσο από τα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής όσο και από τους άλλους
παρευρισκόμενους, - β) μετά την απομάκρυνση των άλλων παρευρισκόμενων, τα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής διαβουλεύονται και κρίνουν την εργασία ως προς την ποιότητα, την πληρότητα, των πρωτότυπη σκέψη και τη συμβολή στην επιστήμη,
- γ) τα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής ενημερώνουν τον υποψήφιο για το αποτέλεσμα της κρίσης τους.
Η υποστήριξη μπορεί να κριθεί ως:
- α) ανεπιτυχής, εάν τρία ή περισσότερα από τα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής δεν κρίνουν την υποστήριξη ως επιτυχή,
- β) επιτυχής ή
- γ) επιτυχής υπό προϋποθέσεις, στην οποία περίπτωση ο υποψήφιος καλείται να κάνει διορθώσεις στο κείμενο της ΔΔ.
Στις περιπτώσεις (β) και (γ) απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον πέντε εκ των επτά μελών της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
Με το πέρας της διαδικασίας υποστήριξης, τα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής υπογράφουν σχετική φόρμα με την απόφαση τους, η οποία κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας του ПК και κοινοποιείται στη Συνέλευση του Τμήματος.
Διαγραφή ενός Υποψηφίου Διδάκτορα από τη Συνέλευση του Τμήματος προβλέπεται κατόπιν αιτιολογημένης αιτήσεως υπογεγραμμένης από τον επιβλέποντα καθηγητή και τουλάχιστον ένα επιπλέον μέλος της Τ.Σ.Ε. Ως λόγοι διαγραφής θεωρούνται:
(α) η αδικαιολόγητη υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου χρόνου που προβλέπεται για την εκπόνηση ΔΔ από το Άρθρο 6,(β) η μη υποβολή έκθεσης προόδου, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 7,
(γ) η μη τήρηση των προβλεπόμενων από αυτό το κείμενο χρονοδιαγραμμάτων,
(δ) η συστηματική άρνηση συμμόρφωσης του υποψηφίου με τις επιστημονικές υποδείξεις της Τ.Σ.Ε.,
(ε) η συστηματική παραμέληση των υποχρεώσεων του Υποψηφίου Διδάκτορα που πηγάζουν από το Άρθρο 5,
(στ) η έλλειψη ανταπόκρισης του Υποψηφίου Διδάκτορα σε επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας εκ μέρους του επιβλέποντα καθηγητή και των μελών της Τ.Σ.Ε., και
(ζ) η αποδεδειγμένη παραβίαση δεοντολογικών κανόνων.
Πληροφορίες για Υποψηφίους
Η διαδικασία απόκτησης Διδακτορικού Διπλώματος στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ПК) αποσκοπεί όχι μόνον στην εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής (ΔΔ), αλλά, γενικότερα, στην προετοιμασία των Υποψηφίων Διδακτόρων για μια επιτυχημένη ανεξάρτητη σταδιοδρομία στον ακαδημαϊκό χώρο. Αυτό συνεπάγεται ότι, στα πλαίσια της διαδικασίας για την εκπόνηση της ΔΔ και την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος, οι Υποψήφιοι Διδάκτορες θα αποκτήσουν εμπειρίες από ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών που συνεπάγεται η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, συμπεριλαμβανομένης της ερευνητικής και της διδακτικής δραστηριότητας.
Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσες (-οι) υποψήφιοι πληρούν τα παρακάτω:
1. Πτυχιούχοι ΑΕΙ με γνώσεις Αγγλικής επιπέδου τουλάχιστον Β2, οι οποίοι είναι και κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ή ενιαίου αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου.
2. Πτυχιούχοι ΑΕΙ με γνώσεις Αγγλικής επιπέδου τουλάχιστον Β2 που πληρούν 3 από τα κριτήρια που έχει ορίσει το Τμήμα Ψυχολογίας. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της ΔΔ, οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν και να επιτύχουν σε όσα μαθήματα προπτυχιακού επιπέδου ή επιπέδου ΠΜΣ του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων κριθεί απαραίτητο από τη Συνέλευση του Τμήματος Ψυχολογίας.
Τα κριτήρια που έχουν οριστεί από το Τμήμα Ψυχολογίας για την δεύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι τα εξής:
- Βαθμός πτυχίου > 8.0 (Αναλυτική βαθμολογία ή πιστοποιητικό που αναφέρει το βαθμό πτυχίου)
- Πιστοποιημένη εργασία σε ερευνητικό προγράμματα τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας που θα αποδεικνύεται με αντίγραφο της σύμβασης με τον Ειδικό Λογαριασμό ή το φορέα χρηματοδότησης του έργου ή πιστοποιημένη εργασία σε αναγνωρισμένο ίδρυμα του εξωτερικού διάρκειας τουλάχιστον
ενός έτους- (Βεβαίωση ή Αντίγραφο της σύμβασης του Ειδικού Λογαριασμού ή του φορέα
χρηματοδότησης που διαχειρίζεται το έργο ή του αντίστοιχου οργανισμού/
ιδρύματος όπου πραγματοποιήθηκε η εργασία)
- (Βεβαίωση ή Αντίγραφο της σύμβασης του Ειδικού Λογαριασμού ή του φορέα
- Τουλάχιστον 1 δημοσίευση σε περιοδικό στο SCOPUS/ PsycINFO ανεξαρτήτως σειράς ονόματος
(Ανάτυπο της δημοσίευσης) - Τουλάχιστον 2 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια ανεξαρτήτως σειράς ονόματος (Ανάτυπο της δημοσίευσης + πρόγραμμα του Συνεδρίου)
- Βράβευση επιστημονικής εργασίας ή επιστημονικών εργασιών σε πανελλήνια ή διεθνή συνέδρια ανεξαρτήτως σειράς ονόματος (Αντίγραφο του Βραβείου + Ανάτυπο της δημοσίευσης)