- Προφίλ
- Έρευνα
- Δημοσιεύσεις
Τίτλος διατριβής
Ενθυμούμενη γονεϊκή συμπεριφορά, πρώιμα δυσλειτουργικά σχήματα και δια-διαγνωστικοί μηχανισμοί: Μία διαχρονική μελέτη σε δείγμα ασθενών με συναισθηματικές διαταραχές
Τριμελής επιτροπή
- Αικατερίνη Κούτρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης (Επιβλέπουσα)
- Στέφανος Μαστροθεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης (Συνεπιβλέπων)
- Μαρία Μπάστα, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης (Συνεπιβλέπουσα)
Σύντομη περίληψη
Η παρούσα διδακτορική διατριβή αποτελεί μία διαχρονική μελέτη σε άτομα με αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαταραχές και έχει τις βάσεις της στη Θεραπεία Σχημάτων. Πρώτος στόχος της μελέτης είναι η διερεύνηση πιθανών αμφίδρομων σχέσεων μεταξύ των πρώιμων δυσλειτουργικών σχημάτων (ΠΔΣ) και των ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων. Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε ευρήματα προηγούμενων ερευνών που αναδεικνύουν τα ΠΔΣ ως παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση ψυχοπαθολογίας, ενώ παράλληλα υποδηλώνουν ότι τα ίδια τα συμπτώματα της ασθένειας ενδέχεται να συμβάλουν στη διαιώνιση των ΠΔΣ. Δεύτερος στόχος είναι η μελέτη της ενθυμούμενης γονεϊκής συμπεριφοράς, εστιάζοντας στο αν γονεϊκές συμπεριφορές που δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν πυρηνικές συναισθηματικές ανάγκες στην παιδική ηλικία μπορούν, μέσω των ΠΔΣ, να συμβάλλουν στην εκδήλωση ψυχοπαθολογίας. Τρίτος στόχος είναι να εξεταστούν παράγοντες με δια-διαγνωστικό χαρακτήρα στις αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, όπως η ρύθμιση του συναισθήματος, η μη ανοχή στην αβεβαιότητα και οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, με σκοπό να αποσαφηνιστεί ο ρόλος αυτών των μηχανισμών στις σχέσεις μεταξύ ενθυμούμενης γονεϊκής συμπεριφοράς, ΠΔΣ και ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων. Ο διαχρονικός σχεδιασμός της μελέτης επιτρέπει να εξεταστούν, αφενός, οι μεταβολές στις υπό διερεύνηση μεταβλητές με την πάροδο του χρόνου και, αφετέρου, οι πιθανές αμφίδρομες ή διαμεσολαβητικές σχέσεις. Τα ευρήματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλουν στη βαθύτερη κατανόηση των δύο συχνότερων ψυχικών διαταραχών, του άγχους και της κατάθλιψης, ενώ δύναται να συνεισφέρουν στην κλινική πρακτική και στο σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης.