Πως ενημερώνομαι για την πρόσκληση πρακτικής άσκησης;

Οι προσκλήσεις Πρακτικής Άσκησης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας στις ανακοινώσεις Πρακτικής Άσκησης και στις γενικές ανακοινώσεις.

Πότε αναρτάται η πρόσκληση κάθε κύκλου Πρακτικής Άσκησης;

Η πρόσκληση κάθε κύκλου Πρακτικής Άσκησης αναρτάται 1,5 με 2 μήνες πριν την έναρξη του κάθε κύκλου.

Πως μπορώ να κάνω αίτηση;

Όταν αναρτηθεί η πρόσκληση η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας στον διαδικτυακό σύνδεσμο: https://www.psychology.uoc.gr/platforma-praktiki/

Πόσο διαρκεί η περίοδος των αιτήσεων κάθε κύκλου Πρακτικής Άσκησης;

Η περίοδος των αιτήσεων κάθε κύκλου Πρακτικής Άσκησης διαρκεί δύο ημερολογιακές εβδομάδες ( 10 εργάσιμες ημέρες) και όταν ειδικές συνθήκες το απαιτούν αυτή η περίοδος μπορεί να είναι μικρότερη.

Πως μπορώ να συνδεθώ στην ψηφιακή πλατφόρμα για  να υποβάλλω την αίτησή μου;

Χρησιμοποιώντας το ακαδημαϊκό User Name και Password.

Ποιες πληροφορίες χρειάζομαι για  να υποβάλλω την αίτησή μου;

Για την υποβολή της αίτησης πρέπει να γνωρίζω τον Αριθμό Μητρώου μου, τον συνολικό αριθμό περασμένων μαθημάτων και το έτος των σπουδών μου.

Κατά την υποβολή της αίτησης ποια άλλα συνοδευτικά έγγραφα πρέπει να υποβάλλω.

Εκτός από την Αίτηση σε μορφή .doc (Word) (αναρτάται μαζί με την τρέχουσα ανακοίνωση-πρόσκληση), απαιτούνται τα ακόλουθα:

  1. Αντίγραφο της καρτέλας φοιτητή/τήτριας από το EDUPORTAL

(https://eduportal.cict.uoc.gr/ ) ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF (ΟΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ EDUPORTAL).

  1. Καρτέλα φοιτητή/τήτριας σε μορφή .xls (Excel) (αναρτάται μαζί με την τρέχουσα ανακοίνωση-πρόσκληση).
  2. Υπεύθυνη δήλωση (αναρτάται μαζί με την τρέχουσα ανακοίνωση-πρόσκληση).
  3. Εντολή-Εξουσιοδότηση Πίστωσης Λογαριασμού Φυσικού Προσώπου (αναρτάται μαζί με την τρέχουσα ανακοίνωση-πρόσκληση).
  4. Φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού ελληνικής τράπεζας (οποιασδήποτε ελληνικής τράπεζας στην οποία ο/η φοιτητή/τρια να είναι δικαιούχος ή συν-δικαιούχος).
  5. Βεβαίωση απογραφής ΙΚΑ.

Τα δικαιολογητικά  που θα υποβληθούν πρέπει να μετονομαστούν;

Ναι, στην ονομασία του αρχείου που θα υποβάλετε ηλεκτρονικά και αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα δικαιολογητικά θα πρέπει να προηγείται ο αριθμός μητρώου (ΑΜ) του φοιτητή/τήτριας. Για παράδειγμα φοιτήτρια με ΑΜ 1234 θα πρέπει να ονομάσει το αρχείο της αίτησης ως εξής: 1234_Aitisi gia_praktiki. Αντίστοιχα και για τα υπόλοιπα δικαιολογητικά].

Πως μπορώ να βρω την Βεβαίωση απογραφή ΙΚΑ;

Βεβαίωση απογραφής ΙΚΑ μπορεί να αναζητηθεί στο σύνδεσμο: https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/bebaiose-apographes

Φοιτητές/τήτριες που εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να λάβουν βεβαίωση απογραφής ΙΚΑ;

Ναι, φοιτητές/τήτριες που εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να λάβουν βεβαίωση απογραφής ΙΚΑ από το σύνδεσμο: https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/bebaiose-apographes

Τι πρέπει να προσέξω στην αίτηση σε μορφή .doc (Word);

Η αίτηση σε μορφή .doc (Word) πρέπει να είναι σωστά συμπληρωμένη και οπωσδήποτε να έχει την υπογραφή του/της φοιτητή/τήτριας.

Πώς μπορώ να υπογράψω την αίτησή μου, την εντολή-εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση;

Η αίτηση, η εντολή-εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση μπορούν να υπογραφούν με τους εξής τρόπους: α) με ψηφιακή υπογραφή, β) με ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου (gov.gr), γ) με εκτύπωση των εγγράφων, χειρόγραφη υπογραφή και σάρωση (σκανάρισμα), και δ) με αντιγραφή και επικόλληση της υπογραφής, η οποία θα έχει αποθηκευτεί ως εικόνα μέσω σάρωσης.

Στην αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί οπωσδήποτε σταθερό τηλέφωνο;

Ναι, στην αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί οπωσδήποτε και ένα σταθερό τηλέφωνο.

Τι πρέπει να προσέξω στην καρτέλα φοιτητή/τήτριας σε μορφή .xls (Excel);

Η καρτέλα φοιτητή/τήτριας σε μορφή .xls (Excel) πρέπει να είναι σωστά συμπληρωμένη σε όλα τα πεδία της και οπωσδήποτε να έχει την υπογραφή του/της φοιτητή/τήτριας.

Τι πρέπει να προσέξω στην Υπεύθυνη δήλωση και στην Εντολή-Εξουσιοδότηση Πίστωσης Λογαριασμού Φυσικού Προσώπου;

Η Υπεύθυνη δήλωση και Εντολή-Εξουσιοδότηση Πίστωσης Λογαριασμού Φυσικού Προσώπου θα πρέπει να είναι σωστά συμπληρωμένες και οπωσδήποτε να έχουν την υπογραφή του/της φοιτητή/τήτριας.

Τι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αίτηση και στα συνοδευτικά έγγραφα της αίτησης;

Η αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα της αίτησης πρέπει να έχουν τα σωστά λογότυπα και τις σωστές σημάνσεις για αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούνται τα έγγραφα που αναρτώνται κατά την πρόσκληση.

Πότε μια αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή;

Η αίτηση που δεν θα υποβληθεί μέσα στο χρονικό περιθώριο των αιτήσεων δεν θα γίνεται δεκτή. Επίσης δεν θα γίνεται δεκτή η αίτηση όταν δεν θα είναι συμπληρωμένα σωστά όλα τα πεδία της αίτησης και των συνοδευτικών εγγράφων.

Η αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή από φοιτητές/τήτριες που βρίσκονται στο 1ο, 2ο και 3ο  έτος των σπουδών τους ή δεν έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον 25 μαθήματα του προγράμματος Σπουδών, ανεξάρτητα την κατηγορία του μαθήματος (υποχρεωτικό ή επιλογής).

Πόσες δομές προτίμησης μπορώ να δηλώσω;

Στην ψηφιακή πλατφόρμα μπορούν να δηλωθούν 5 προτιμήσεις μέχρι 2 δημόσιες δομές και οι υπόλοιπες να είναι ιδιωτικές δομές.

Μπορώ να δηλώσω που δομές μόνο στην Κρήτη;

Ναι μπορούν να δηλωθούν  δομές μόνο στην Κρήτη, σε αυτή την περίπτωση  3 από αυτές (κατά προτίμηση ιδιωτικές) θα πρέπει να βρίσκονται εκτός Ρεθύμνου.

Πως αναζητώ δομές για να δηλώσω πρόθεση να πραγματοποιήσω την Πρακτική μου Άσκηση μου σε αυτές;

Μπορώ να δηλώσω δομές που υπάρχουν στην ανακοίνωση-πρόσκληση ή να αναζητήσω μόνος/η μου μόνο μία δομή.

Όταν αναζητήσω και βρω μόνος/η μου μόνο μία δομή υπάρχει κάποια απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί η δομή αυτή από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης;

Ναι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει στη δομή ψυχολόγος (πλήρους απασχόλησης με άδεια άσκησης επαγγέλματος) που να με εποπτεύει όλες τις ώρες που θα βρίσκομαι στη δομή κατά τη διάρκεια της Πρακτικής μου Άσκησης.

Όταν αναζητήσω και βρω μόνος/η μου μόνο μία δομή που τη δηλώνω στην ψηφιακή πλατφόρμα και που στην αίτηση μορφής .doc (Word);

Στην περίπτωση αυτή ο/η φοιτητής/τρια δηλώνει τη δομή αυτή στο πεδίο: «Δομή εκτός λίστας» στην φόρμα της ψηφιακής πλατφόρμας επίσης και 5 προτιμήσεις στα υπόλοιπα πεδία της ψηφιακής πλατφόρμας. Στην πρώτη επιλογή της αίτησης σε μορφή .doc (Word) ο/η φοιτητής/τήτρια πρέπει να συμπληρώσει το όνομα της δομής που έχει βρει μαζί με το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου με τον οποίο μίλησε. Οι επόμενες 4 προτιμήσεις στο αρχείο μορφής (.doc) (Word) της αίτησης θα πρέπει να είναι οι πρώτες 4 προτιμήσεις που έχουν προστεθεί στα πεδία δομών στην φόρμα της ψηφιακής πλατφόρμας.

Επιτρέπεται η πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης σε φορέα όπου ο ασκούμενος/η φοιτητής/τήτρια είναι και εργαζόμενος/η;

Όχι, δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης σε φορέα όπου ο ασκούμενος/η φοιτητής/τήτρια είναι και εργαζόμενος/η

Επιτρέπεται η πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης σε ιδιωτικά γραφεία ψυχολόγων;

Όχι, δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης σε ιδιωτικά γραφεία ψυχολόγων;

Πως γίνεται η τοποθέτηση των φοιτητών/τριών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς;

Η τοποθέτηση των φοιτητών/τριών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς γίνεται ανάλογα με την σειρά κατάταξης τους στην μοριοδότηση.

Πως γίνεται η μοριοδότηση των φοιτητών/τριών;

Η μοριοδότηση γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών για την πρακτική άσκηση με σειρά προτεραιότητας όπως αυτά έχουν οριστεί από την Γ.Σ. του Τμήματος Ψυχολογίας (Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος συν. αρ.: 281η/27-06-2018), εμφανίζονται παρακάτω:

  •  Έτος φοίτησης *(-2.0)
  •  Μαθήματα που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς *(2.5)
  •  Τρέχων Μέσος Όρος Βαθμολογίας *(1.0)

Προβλέπεται να δίνονται θέσεις κατά προτεραιότητα σε  φοιτητές/φοιτήτριες που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις;

Ναι προβλέπεται, το 5% των θέσεων δίνονται κατά προτεραιότητα σε  φοιτητές/φοιτήτριες που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στον Νόμο 23-9-2019/3557, καταλαμβάνοντας το 5% των προβλεπόμενων θέσεων του Τμήματος, κατ’ αναλογία του προβλεπόμενου ποσοστού 5% για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις (Άρθρο 35 -Νόμος 3794/2009) υπό την προϋπόθεση ότι επιδεικνύουν αντίστοιχο Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής κατά την υποβολή της αίτησής τους σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας το οποίο είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης

Πως γίνεται η ενημέρωση φοιτητών/τριών για την μοριοδότηση τους;

Η ενημέρωση φοιτητών/τριών για τον πίνακα μοριοδότησης  γίνεται μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας και μέσω ανάρτησης του πίνακα μοριοδότησης έξω από τη Γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας.

Ποια είναι η διαδικασία για  τις δομές που χρειάζεται συνέντευξη πριν την αποδοχή;

Για τις δομές που χρειάζεται συνέντευξη πριν την αποδοχή θα πρέπει οι επιλεγέντες/είσες φοιτητές/τήτριες να επικοινωνήσουν με τους φορείς και να κάνουν τη συνέντευξη μόνο μετά από σχετική ανακοίνωση για τη σειρά κατάταξης που θα αναρτηθεί στις Ανακοινώσεις του Τμήματος.

Υπάρχει κάποια συνέπεια για οι επιλεγέντες/είσες φοιτητές/τήτριες που διακόπτουν την πρακτική τους άσκηση ή αποσύρουν την αίτησή τους;

Ναι, όσοι φοιτητές/τήτριες κάνουν αίτηση για πρακτική άσκηση και επιλεγούν, δεν μπορούν να διακόψουν την πρακτική τους άσκηση και να αποσύρουν την αίτησή τους, καθώς σε αυτήν την περίπτωση χάνουν την δυνατότητα να κάνουν αίτηση για την επόμενη φάση πρακτικής άσκησης.

Υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ εμένα και της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης ;

Ναι, υπάρχει μια υποχρεωτική συνάντηση λίγο πριν την έναρξη της ΠΑ στην οποία θα κληθείτε να πάρετε μέρος και θα ενημερωθείτε για αυτήν μέσω της ιστοσελίδας και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).