Η Πρακτική Άσκηση του Τμήματος Ψυχολογίας αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα;

Η Πρακτική Άσκηση του Τμήματος Ψυχολογίας αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα το οποίο εντάσσεται στον 7ο κύκλο μαθημάτων (Διάφορα άλλα γενικά μαθήματα), έχει κωδικό Ψ4702, δεν έχει αριθμητική βαθμολογία αλλά χαρακτηρισμό (ΕΠΙΤΥΧΩΣ/ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ) και αναγράφεται στο παράρτημα διπλώματος.

Ποιοι/ποιες φοιτητές/τήτριες μπορούν να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση;

Μπορούν να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση φοιτητές/τήτριες που βρίσκονται στο  4ο έτος των σπουδών τους (Ζ΄ και Η΄ εξάμηνο σπουδών) ή σε μεγαλύτερο και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον 25 μαθήματα του προγράμματος Σπουδών, ανεξάρτητα την κατηγορία του μαθήματος (υποχρεωτικό ή επιλογής).

Η Πρακτική Άσκηση έχει προαπαιτούμενα μαθήματα;

Η Πρακτική Άσκηση δεν έχει προαπαιτούμενα μαθήματα.

Σε πόσες πιστωτικές μονάδες (ECTS) αντιστοιχεί η Πρακτική Άσκηση

Η Πρακτική Άσκηση αντιστοιχεί σε 12 πιστωτικές μονάδες (12 ECTS).

Πότε πραγματοποιείτε η Πρακτική Άσκηση;

Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται σε 3 κύκλους κατά τη διάρκεια του εκάστοτε ακαδημαϊκού έτους. Οι 3 κύκλοι είναι: ή Νοέμβριος – Δεκέμβριος (α΄ κύκλος), Μάρτιος- Απρίλιος (β΄ κύκλος) και Ιούνιο-Ιούλιο (γ΄ κύκλος). Σε περίπτωση που ανακύπτουν έκτακτες ανάγκες, είναι δυνατή και η πραγματοποίηση ενός δ΄ κύκλου.

Ποιος είναι ο στόχος της Πρακτικής Άσκησης;

Στόχος της Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ) είναι η γνωριμία των προπτυχιακών φοιτητών/τριών του Τμήματος Ψυχολογίας με τομείς της επικείμενης επαγγελματικής δράσης τους και αποσκοπεί στην κατανόηση της σύνδεσης θεωρητικής γνώσης και εμπειρικής πραγματικότητας καθώς και στην εξοικείωση με το εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις του επαγγελματικού χώρου.

Η Πρακτικής Άσκηση του Τμήματος Ψυχολογίας είναι αμειβόμενη;

Ναι. Η Πρακτικής Άσκηση του Τμήματος Ψυχολογίας είναι αμειβόμενη. Η μηνιαία αποζημίωση του φοιτητή ανέρχεται στα 280 ευρώ μηνιαίως.

Για την Πρακτικής Άσκηση του Τμήματος Ψυχολογίας προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών/τριών;

Ναι. Για την Πρακτικής Άσκηση του Τμήματος Ψυχολογίας προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών/τριών. Ο Ειδικός Λογαριασμός Πανεπιστημίου Κρήτης αναλαμβάνει να ασφαλίσει επικουρικώς τον εκπαιδευόμενο κάθε μήνα για το 1% που αντιστοιχεί στην κάλυψη ατυχήματος στον χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Το 1% της ασφάλισης αντιστοιχεί σε ασφαλιστικές εισφορές 11,22€ και ο μισός μήνας 5,84€ μηνιαίως, το οποίο υπολογίζεται, βάσει νόμου, επί του τεκμαρτού ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη

Σε τι είδους φορείς πραγματοποιείται η  Πρακτική Άσκηση;

Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται σε φορείς όπου προσφέρονται ψυχολογικές υπηρεσίες (σε παιδιά, εφήβους ή ενήλικες) ή άλλες δραστηριότητες συναφείς με την επιστήμη της ψυχολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση συνεργασίας με κάποιο φορέα είναι η ύπαρξη επαγγελματία (με κατά νόμο άδεια άσκησης επαγγέλματος) ψυχολόγου και κατ’ εξαίρεση ψυχιάτρου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και προκειμένου να βοηθηθεί η ΠΑ φοιτητών και φοιτητριών αποκλειστικά και μόνο σε δομές που δεν έχουν ψυχολόγο.

Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό φορέα;

Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό φορέα εφόσον πρόκειται για οργανωμένα πλαίσια, όπως ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, ιδιωτικά κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, κλπ. Τα γραφεία των ιδιωτών ψυχολόγων εξαιρούνται.

Ποιος αναλαμβάνει την οργάνωση και συντονισμό της Πρακτικής Άσκησης;

Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Ψυχολογίας αναλαμβάνει την οργάνωση και συντονισμό της ΠΑ. Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Ψυχολογίας ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Ψυχολογίας.

Στην οργάνωση και στο συντονισμό της Πρακτικής Άσκησης εμπλέκεται και το Κεντρικό Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης;

Ναι, στην οργάνωση και στο συντονισμό της Πρακτικής Άσκησης εμπλέκεται και το Κεντρικό Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου αναλαμβάνει τα ζητήματα συμβάσεων, μισθοδοσίας, ασφαλιστικής κάλυψης.

Από ποια μέλη αποτελείται η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Ψυχολογίας;

Η Επιτροπή ΠΑ αποτελείται από τέσσερα μέλη ΔΕΠ, ή/και ΕΔΙΠ, ως εξής: ένα μέλος αναλαμβάνει το ρόλο του/της Επιστημονικά Υπεύθυνου/ης (ΕΥ) και Προέδρου της Επιτροπής Επιλογής, δύο ορίζονται ως μέλη της Επιτροπής ΠΑ, ένα μέλος ορίζεται ως Αναπληρωματικός Πρόεδρος και ένα μέλος ως αναπληρωματικό μέλος.

Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για την Πρακτική Άσκηση;

Περισσότερες πληροφορίες για την Πρακτική Άσκηση υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας: https://www.psychology.uoc.gr/praktiki-askisi/

και στην ιστοσελίδα του Κεντρικού Γραφείου Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης: https://career.uoc.gr/index.php/el/about-02/praktiki

Πως πραγματοποιείται η επικοινωνία των φοιτητών/τριών για τα ζητήματα της Πρακτικής Άσκησης;

Κάθε επικοινωνία των φοιτητών/τριών, για τα ζητήματα της Πρακτικής Άσκησης, πραγματοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών λογαριασμών (e-mail) που τους έχουν δοθεί από το Πανεπιστήμιο και μόνο προς το email Πρακτικής Άσκησης praktiki@psy.soc.uoc.gr