Σεμινάρια μέσω του προγράμματος DAAD

Σεμινάρια στο πλαίσιο προγράμματος DAAD  (συνεργασία με των Free University Berlin,   Α.Π.Θ. και Πανεπιστημίου Κρήτης)

Υβρίδια (On-line και πρόσωπο με πρόσωπο, επίσκεψη στο Βερολίνο το Χειμερινό εξάμηνο 2017)

Γλώσσα:  Αγγλική

Συμμετέχοντες:   10 – 15  Φοιτητές/τρεις που είναι στο 3 ή 4 έτος και έχουν περάσει ή παρακολουθούν τα μαθήματα:   Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων και Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων 

Εαρινό εξάμηνο  (Υβρίδιο Σεμινάριο, on-line,  Ημερομηνία έναρξης 28.2.2017)

Σεμινάριο:   Ψηφιακά Μέσα και Κλινική Ψυχολογία (Ψ3621)

Το σεμινάριο ασχολείται με τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη επικεντρώνεται στα σύγχρονα μέσα ως καινούριο χρήσιμο εργαλείο για την Κλινική Ψυχολογία και εστιάζει στις αρχές που διέπουν την δια-δραστικότητα (επικοινωνία) μέσω διαδικτύου, στο πώς βιώνονται οι παρεμβάσεις από τις δύο πλευρές των συμμετεχόντων (σύμβουλοι-ψυχολόγοι και χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας) σε προγράμματα παρέμβασης και στον τρόπο που μεταφέρονται κλασσικές τεχνικές της γνωστικής θεραπείας σε αυτά. Η δεύτερη ενότητα έχει κεντρικό της θέμα τα σύγχρονα μέσα ως πιθανού παράγοντα επικινδυνότητας σε σχέση με την επίδραση που ασκούν τα διάφορα κοινωνικά μέσα δικτύωσης στην ενίσχυση ψυχικής δυσφορίας (στα παραδείγματα διαταραχών διατροφής, αυτοκτονικότητας, εξαρτήσεων/υπερβολικής χρήσης διαδικτύου). Τέλος, ο τρίτος άξονας του σεμιναρίου ασχολείται με τα σύγχρονα μέσα ως επιβλαβές εργαλείο. Στο μέρος αυτό η συζήτηση εστιάζεται σε ψυχοκοινωνικά φαινόμενα που δημιουργήθηκαν από τα σύγχρονα μέσα, όπως η βία και o εκφοβισμός μέσω διαδικτύου (Cyberaggression, Cybermobbing).

Χειμερινό 2017  (on-line και με επίσκεψη στο Βερολίνο) 

 Σεμινάριο:    Εισαγωγή στην Ψυχο-Πληροφορική (Ψ3706)

 E-Mental-Health, φόρουμ αυτοβοήθειας, Big-Data, Apps, Smartphone-Sensorik, Wearables, ψηφιακή μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη, οnline-ψυχοθεραπεία...

Οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη της Πληροφορικής μεταβάλλουν τον τρόπο που σκέφτονται, νοιώθουν και ενεργούν οι άνθρωποι. Η σύγχρονη ψηφιακή εποχή επιδρά επίσης στον τρόπο που κατανοούν και αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι θέματα της ψυχικής υγείας. Για την κλινική ψυχολογική έρευνα και πράξη προκύπτουν νέες προκλήσεις αλλά και νέες δυνατότητες για τη λύση καθιερωμένων προβλημάτων.

Το σεμινάριο εστιάζει σε αυτό ακριβώς το σημείο επαφής ανάμεσα στην Ψυχολογία και την πληροφορική προσφέροντας θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σε σχέση με τη χρήση υπολογιστών και «smartphones» για τη ψυχολογική διάγνωση και παρέμβαση.  

 

Σ.σ. Οι  ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν και τα δύο Σεμινάρια.

Το αναφερόμενο ταξίδι στο Βερολίνο θα είναι με έξοδα του προγράμματος. 

Δηλώσεις ενδιαφέροντος στο triliva@uoc.gr  από σήμερα-----έως τις 5/2/2017